Skip to main content

Advies

Het is mijn missie om mensen te helpen net dát huis te vinden dat helemaal bij hen past. Een zoektocht die je samen onderneemt. Toch laten mensen zich zelfs bij het nemen van zo’n belangrijke beslissing vaak afleiden van waar het echt om gaat. Door een roze bril kun je zomaar bouwkundige zaken, die niet in orde zijn, over het hoofd zien. Meningen van familie en vrienden helpen je soms zomaar verder van jouw toekomstige woning vandaan. Ik zie wat jij niet ziet en dat kan jou geld besparen!

"Ik zie wat jij niet ziet en dat kan jou geld besparen!"

Aankoop

Heb jij besloten dat het tijd is om een woning te kopen, of heb je na lang zoeken op Funda de woning van je dromen al gevonden dan is het verstandig om je te laten bijstaan door een professional die je kan adviseren en je behoedt voor het doen van een overhaaste bieding.

Verkoop

Heb je advies nodig bij de verkoop van je woning? Ook dan kan ik je bijstaan. Vakkundig advies en begeleiding op een no nonsense manier helpt jou bij het behalen van het beste resultaat.

Veelgestelde vragen

Wat is een taxatie?

Een taxatie is het schatten van en rapporteren over de waarde van een vastgoedobject door een onafhankelijke Register Taxateur, deze bevoegde persoon mag op geen enkele manier andere betrokken zijn bij de transactie van de koop, verkoop of financiering van het object. De taxateur dient ingeschreven te zijn in een register. Aan deze schatting en rapportering kan in het economisch en maatschappelijk verkeer vertrouwen worden ontleend. Het is belangrijk dat de taxateur ruime kennis heeft van de lokale huizenmarkt om een verantwoorde en gedegen taxatie te kunnen uitvoeren. In het taxatierapport worden de bevindingen vastgelegd en onderbouwd hoe de marktwaarde is bepaald. De officiële definitie van marktwaarde is: ‘Het geschatte bedrag waartegen vastgoed zou worden overgedragen op de waardepeildatum tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper in een zakelijke transactie, na behoorlijke marketing en waarbij de partijen zouden hebben gehandeld met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang.’

Wat is het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling?

Een waardebepaling is meestal gratis en aan een taxatie zijn kosten verbonden. Het advies van een waardebepaling is vrijblijvend en een taxatierapport is een officieel rapport en daardoor bindend. Aan een taxatierapport worden specifieke eisen gesteld en worden gecontroleerd door een validatie instituut (NWWI).

Wanneer heb ik een taxatie nodig?

Als je een woning gaat kopen en daarvoor een hypotheek wilt afsluiten, of je wilt je hypotheek wijzigen of oversluiten dan ben je in de meeste gevallen verplicht een taxatie uit te laten voeren. Voordat een hypotheekverstrekker jou een hypotheek verstrekt, wil hij weten wat het huis waard is. Een dergelijke taxatie wordt een gevalideerde taxatie genoemd en deze heb je nodig voor de hypotheekaanvraag. Voor het verkrijgen van een woningfinanciering, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie, is een door het NWWI gevalideerd taxatierapport vereist. Valideren betekent in deze dat wordt gecontroleerd of de taxateur én de taxatierapporten voldoen aan de strenge kwaliteitseisen zoals deze door het NRVT zijn voorgeschreven aangevuld met eisen van NHG in het kader van onafhankelijkheid en objectiviteit.

Wat kost een taxatierapport?

Een gevalideerd taxatierapport kost ca. € 695,- . Maar eigenlijk zou je het om moeten draaien, wat levert een taxatie je op? Je hebt namelijk een taxatie nodig om bijvoorbeeld een financiering te krijgen, een lagere hypotheekrente of een tweede hypotheek. Tip! Je kan jaarlijks veel geld besparen als de risico-opslag van de hypotheek af gaat. Heb je al flink afgelost op je hypotheek of is je huis meer waard geworden? Dan kan deze “boete-rente” er soms af. Neem contact met me op als je hiervoor een taxatie wil aanvragen.

Zijn kosten voor een taxatierapport aftrekbaar van de belasting?

Als u een lening gaat aanvragen voor de aankoop van een woning of een verbouwing, dan zal de bank van u een taxatierapport verlangen. Ze willen natuurlijk wel zeker weten dat er voldoende onderpand is voor het geval de lening niet terugbetaald kan worden. Voor deze reden van taxatie zijn de taxatiekosten aftrekbaar! Eenmaal per belastingjaar zijn deze (in datzelfde jaar) gemaakte taxatiekosten aftrekbaar voor u. Zo zijn er nog een aantal kosten die u maakt rondom de aankoop of verbouwing van een woning die afgetrokken mogen worden.

Een gevalideerd taxatierapport nodig?

Een taxatie van je woning kan voor meerdere redenen zijn. Bij de aankoop van een nieuwe woning is een gevalideerd taxatierapport noodzakelijk op het moment dat je een hypotheek bij een bank of andere financiële instelling aan wil vragen. Als Register Makelaar Taxateur ben ik gecertificeerd om een gevalideerd taxatierapport op te maken. De NWWI is het validatie instituut dat het taxatierapport controleert. In samenwerking met NWWI zorgen wij voor een snelle afwikkeling van jouw professionele taxatierapport.

Taxatierapport voor hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG (nationale hypotheek garantie) moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit heeft te maken met de maximale vastgestelde waarde van het pand voor dat jaar. Elk jaar past NHG deze waarde aan. De koopsom of taxatiewaarde mag niet boven de NHG ’grens’ komen. In 2023 is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar € 405.000. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 € 429.300.

Wat doet een taxateur?

Een onafhankelijke en gediplomeerd taxateur (Register Taxateur) komt langs bij de woning om de woningwaarde vast te stellen. De woning wordt op verschillende punten beoordeeld, zoals het type huis, de kadastrale informatie, inmeten van de woning en de ligging. J e krijgt een beeld van de kwaliteit van constructie, afwerking en onderhoud. Uiteraard is duurzaamheid, de isolatie en energiezuinigheid ook van belang. Daarnaast is het voor de taxateur verplicht om contact op te nemen met de gemeente voor informatie over het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid. Ook niet onbelangrijk: een taxateur bekijkt de marktsituatie. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de vraag en aanbod in de regio? Je kunt het taxatierapport als een alomvattend verslag zien, waarin de taxateur een rondgang maakt langs de zaken die jou als toekomstige huiseigenaar aangaan. De uitkomst van deze taxatie wordt gebruikt om de waarde van het onderpand in jouw hypotheek te bepalen.

Wat is het werkgebied van de taxateur?

Ik mag als taxateur vanuit mijn vestigingsplaats Tytsjerk met een straal van 30 km (hemelsbreed) taxeren, dit komt kort gezegd uit op bijna geheel Friesland; van Heerenveen, Drachten tot boven Dokkum. Het NWWI controleert of aan deze regeling wordt voldaan op verzoek van NHG en hypotheekverstrekkers.

Wat is het NWWI?

Het Nederlands Woning Waarde Instituut, het NWWI, valideert (keurt) taxatierapporten van woningen van aangesloten taxateurs en ziet erop toe dat elke taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld.
Om deel te nemen aan het NWWI moeten taxateurs aan strenge toegangseisen voldoen. De toegangseisen bestaan onder andere uit certificering in het taxateursregister NRVT. Dagelijks wordt gecheckt of de bij het NWWI aangesloten taxateurs nog aan deze eisen voldoen.

Wat is het NRVT?

NRVT is de verkorte naam van Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. NRVT registreert vastgoedtaxateurs op persoonlijke titel en richt zich op het borgen van de vakbekwaamheid van deze taxateurs, onder andere door middel van inschrijving in één centraal register (het Register). De Register-Taxateur die een Wettelijke Taxatie uitvoert is onverkort gehouden aan de fundamentele beginselen verwoord in het Reglement Gedragsen Beroepsregels: professioneel gedrag; vakbekwaamheid; integriteit; objectiviteit en onafhankelijkheid; zorgvuldigheid en transparantie; vertrouwelijkheid.